Kinderen spelen buiten op de peuteropvang

Peuteropvang

Gaat je peuter niet naar het kinderdagverblijf? Dan is de peuteropvang een mooie kans om je kind wat extra’s mee te geven als voorbereiding op de basisschool. Kinderen van deze leeftijd zijn toe aan wat uitdaging en avontuur. Ook kunnen ze gezellig samen spelen. Wist je dat veel levenslange vriendschappen ooit op de peuterspeelzaal zijn ontstaan? 

De wereld ontdekken!

Als je kind twee is, staat het te trappelen om de wereld te verkennen. Er is zoveel te zien en te ontdekken. In onze peuteropvang krijgt je kind de kans om zijn of haar wereld te verruimen en nieuwe ervaringen op te doen. Ook is het, net zoals het kinderdagverblijf, een goede voorbereiding op de basisschool. Spelenderwijs leert je kind hoe het is om in een groep te functioneren en samen te spelen en te delen.

peuter stapelt lego

Niet alleen maar spelen

Op onze peuteropvang werken we met “Uk en Puk” (of op sommige locaties met “Doe meer met Bas”). Deze educatieve programma’s stimuleren de ontwikkeling van kinderen en worden gegeven door hiervoor opgeleide pedagogisch medewerkers. In de programma’s is aandacht voor: taal, denken, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling, helemaal gericht op kinderen tussen de twee en vier jaar.

Leuke thema-activiteiten

Beide methodes nemen de kinderen mee langs leuke thema’s die ze herkennen, zoals op vakantie gaan, ziek zijn, verjaardag vieren of uit logeren gaan. Zo worden leuke en uitdagende activiteiten met de kinderen gedaan. Dit varieert van knutselen, buiten spelen en beweegactiviteiten. Hierdoor groeit je kind langzaam toe naar de basisschool.

Geef jij je kind deze voorsprong mee?

Op de basisschool kunnen ze precies zien welke kinderen al op de peuteropvang of de kinderdagopvang hebben gezeten: de kinderen wennen makkelijker aan het schoolsysteem en kunnen al in een groep te functioneren.

Twee (of meer) dagdelen naar de peuteropvang

De gemeente Krimpenerwaard heeft bepaald dat elke peuter in de leeftijd van 2 tot 4 jaar recht heeft op minimaal zes uur peuteropvang per week verdeeld over twee dagdelen per week. Kinderen met een indicatie van het consultatiebureau voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) kunnen bovendien vier uur extra per week naar de peuteropvang.

Let op, dit verandert per 1 januari 2020!

Per 1 januari 2020 heeft elke peuter in de leeftijd van 2 tot 4 jaar recht heeft op minimaal 8 uur peuteropvang per week verdeeld over twee ochtenden per week. Kinderen met een VVE-indicatie gaan per 1 januari 8 uur extra per week naar de peuteropvang. Dus in totaal 4 ochtenden van 4 uur. Kinderen kunnen met ingang van 1 januari 2020 vanaf 2,5 jaar een indicatie voor vve krijgen. Ook de tarieven voor peuteropvang wijzigen per 1 januari 2020. Lees hier meer over verder op deze pagina.

Waar staat VVE voor?

VVE is voor peuters en kleuters met een taal- of onderwijsachterstand of een achterstand op sociaal-emotioneel vlak. VVE is bedoeld om kinderen op een speelse manier hun achterstand te laten inhalen, voordat ze aan de basisschool beginnen. Wij maken gebruik van de VVE-programma ‘Uk & Puk’ en ‘Doe meer met Bas’ op onze peuteropvang en op onze kinderdagopvang. Als ouder betrekken we je goed bij de ontwikkeling van uw kind. De extra vve-uren worden volledig betaald door de gemeente.

Wat betaal je voor peuteropvang?

Bekijk onze tarieven voor peuteropvang op de pagina ‘Tarieven‘.
Hoeveel je voor peuteropvang betaalt, is afhankelijk van je situatie. Bekijk eerst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Dit kan op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik-kinderopvangtoeslag-krijgen. De site maakt onderscheid tussen dagopvang en buitenschoolse opvang. Peuteropvang valt voor de Belastingdienst onder dagopvang.

Als je wel recht hebt op kinderopvangtoeslag:

  • Je kunt een indicatie van je eigen bijdrage berekenen via onze rekentool.
  • Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag heb je het LRK nummer van onze peuteropvanglocatie nodig.
  • Je vraagt kinderopvangtoeslag aan via https://www.belastingdienst.nl
  • Let op: per 1 januari 2020 wijzigen de tarieven voor peuteropvang. Je moet zelf de kinderopvangtoeslag wijzigen naar de nieuwe situatie. Dit gaat niet vanzelf.

Als je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag:

Je kunt dan gebruik maken van een tegemoetkoming van de gemeente. Je dient dan de onderstaande documenten aan ons te sturen/mailen:

Of:

Je kind aanmelden?

Wil je je kind aanmelden voor de peuteropvang? Informeer naar de mogelijkheden. Sommige locaties hebben zowel ’s ochtends als ’s middags mogelijkheden, andere vooral in de ochtend.

Online aanmelden kan via het formulier ‘Aanmelden peuteropvang’.
“Door voorschoolse educatie, zoals de peuteropvang of het kinderdagverblijf, begint je kind beter voorbereid aan de basisschool.”
Lisette, kleuterjuf groep 1
Informatie pictogram

In het kort: